• 14 Apr 2013 /  diverse /  3,465 views No Comments

    Recent, la o comanda comuna, am achizitionat pe langa diferite componente electronice si unele module. Si ca tot veni vorba de module, ca sa fac o suma “rotunda” am achizitionat si un voltmetru de la 3V la 30V. Achizitia nu a avut, si nici acum nu are un scop anume, dar… pentru 2$ cat a costat, pe viitor voi mai achizitiona astfel de voltmetre pentru a completa unele proiecte viitoare.

    Voltmetrul respectiv, cum spuneam, poate masura pana la 30V cc, nu necesita alimentare exterioara si… este destul de mic. Are 22mm! Este format din 3 digiti LED, iar partea de electronica este amplasata pe o placuta de circuit imprimat de aceleasi dimensiuni ca si afisajul, evident totul este smd.

    Daca tot l-am achizitionat, am zis sa-l folosesc la ceva. Cum nu am nici un proiect unde sa-l pun, destinatia lui a fost sa “monitorizeze” tensiunea de iesire a unei surse de 13,8V/29A  ce alimenteaza statia de radio (IC718). Sursa originala a “primit” un mic “panou” pe care am montat un intrerupator de alimentare pentru tensiunea de 230V, bornele de iesire + si -, un led de prezenta a tensiunii, si acum… un voltmetru electronic. “Panoul” a fost inspirat din ce am vazut la statia mobila YO8OY la simpozionul radioamatorilor romani  desfasurat in 2012 la Iasi.DSC02163

    Aceasta este sursa cu “panoul” primit. Se observa voltmetrul in partea stanga.
    Mai jos este sursa si statia radio.DSC02160

    ***

    Un alt proiect realizat de curand a fost un ceas cu termometru.

    Cum aveam de multi ani niste afisaje LED pentru proiecte vechi (cred ca voiam pe atunci sa fac un frecventmetru), am zis sa ma joc cu un ceas-termometru. Initial voiam ceva cu doi senzori de temperatura, sa citesc si temperatura exterioara, dar era necesar sa folosesc un display LCD; voiam sa folosesc cumva si acei digiti LED, mai ales ca erau un format mare, asa ca… proiectul ales a fost un ceas-termometru gasit pe www.bogdi.ro . Ceasul este acum realizat pe o placuta de test, in viitorul apropiat urmeaza sa-l transfer pe un circuit imprimat, mai apoi urmeaza si incasetarea lui. Normal, pe langa incasetarea acestui ceas, mai am de incasetat si un alt proiect mai vechi, LC-metrul, mai ales acum ca am gasit o carcasa adecvata (o fosta sursa de alimentare a unei imprimate HP).

    Mai jos sunt doua fotografii cu ceasul – termometru, in varianta “de test”.DSC02179   DSC02180

    Posted by Marius @ 18:28

    Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.


5 + nine =