• 11 Mar 2013 /  diverse /  8,922 views 4 Comments

    Daca tot am asa mult timp liber in ultima perioada… acum am avut ocazia sa mai construiesc si cate ceva util in domeniul electronicii.

    Asadar, bantuind pe internet, am gasit tot felul de vanzari de aparate de masura pentru inductante si capacitati, asa numitele LC-meter. Nu comentez pretul, destul de mare abordat de catre vanzatori/constructori, dar tinand cont de valoarea componentelor, m-am decis sa incerc si eu sa fac asa ceva, chiar daca nu am mai lucrat niciodata cu microcontrolere, in special programarea lor.

    Primul “aparat” de masura realizat cu microcontrolere a fost un SWR-metru, bazat pe schema italianului radioamator  DSC02159IK3OIL, SWR-metru de care sunt foarte multumit!DSC02157

     

     

     

     

     

     

     

    Drept este ca eu am facut numai partea “hard”, programarea microcontrolerului (PIC16F876) fiind facuta de altcineva, intrucat nu aveam un programator, si nici nu mai facusem aceasta operatiune. Acest aparat l-am facut pe cand eram in Iasi (mai putin partea de incasetare HI HI).

    Odata ce am revenit in Vaslui, si decis sa fac si un LC-meter, a inceput “documentarea” in totalitate, inclusiv cum sa fac si programarea.  Schema se bazeaza pe un microcontrole PIC16F628A. Evident, primul pas a fost sa construiesc un programator, si din multitudinea de scheme si combinatii, ca incepator am ales sa fac unul JDM. Fiind primul “experiment”, pentru asa ceva am decis sa fac programatorul pe o placuta de test. Schema a functionat “de la a doua incercare”, intrucat folosind o mufa DB9 tata nu am fost atent la inversarea pinilor 2 si 3 fata de schema originala.

    DSC02152Dupa rezolvarea “misterului” a urmat si prima mea programare, folosind programul ic-prog. Aici totul a functionat conform planului (hi hi), si “arderea” a decurs fara probleme, inclusiv verificarea.

    Urmatorul pas a fost realizarea PCB-ului, de data aceasta am ales sa nu ma mai “complic” cu proiectarea, am ales PCB-ul realizat de YO6PIR. Dupa momentul “impaduririi” , a urmat proba “de foc”, adica calibrarea.Functionarea LC-metrului se bazeaza pe un oscilator ce genereaza o frecventa, si pe formula lui Thompson pentru a afisa rezultatul pe un display LCD. Frecventa oscilatorului conform autorului trebuie sa se situeze intre anumite limite, limitele ducand automat si la plaja de masura a aparatului. Din bobina de 100 micro Henry, prin ajustarea valorii, se aduce frecventa de oscilatie in parametrii specificati de autor. Dupa aceasta, calibrarea se face simplu, folosind un condensator etalon si actionarea unor taste UP/DOWN pentru afisare si memorare a valorii reale. Ce a rezultat, vedeti mai jos.

    DSC02150DSC02154

     

     

     

     

     

    DSC02151DSC02155

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    In final, sunt foarte multumit de aparat, este destul de precis pentru o constructie HM.

    73!

    Posted by Marius @ 11:52

    Tags: , , , , , , , , , ,

4 Responses

WP_Blue_Mist
  • avatar yo8sal Says:

    Salut Marius. Mi-a placut chestia cu formula lui Thompson….
    Altfel, un LC-meter este foarte util in …lumea sirmelor.Felicitari pentru realizari, si la mai multe….
    73 de Adrian

  • avatar Marius Says:

    Salut Adrian, multumesc de vizita, comentariu, pt tot. Intradevar chiar e util aparatul, in special la “sarme” hihi. Imi place ce a iesit, iar pe viitor sper sa fac un LCF-meter, sa vad ce va iesi hihi.

    73!
    PS: poate-mi fac timp sa mai trec prin Iasi, pana la simpo (cred ca se va mai tine!?).

  • avatar Tony Says:

    Salut Marius
    Sunt Tony din Pascani si am descoperit blogul tau cautand o schema de transceiver. Eu am ramas la stadiul de Adeverinta de radioamator incepator si doresc sa ma autorizez. Adeverinta este din 1992 ( eu am 45 ani ) si nu stiu daca mai e valabila. Poate trebuie sa dau din nou examenul… Nu stiu.
    Oricum sunt pasionat de electronica si programare si doresc sa-mi construiesc aparatura necesara iar un LC metru mi-ar fi de mare ajutor. Ai putea tu sa-mi trimiti toata documentatia LC-metrului facut de tine? Inclusiv cea a programatorului de PIC-uri.
    Multumesc
    Tony

  • avatar Marius Says:

    Salut Tony,
    multumesc de vizita. Documentatia am sa ti-o trimit pe E-mail.
    In ceea ce priveste partea cu radioamatorismul, daca ai Certificatul de Radioamator obtinut, nu mai ramane decat sa depui actele necesare pentru primirea autorizatiei. Conform regulamentului, certificatul e… “pe viata”; autorizatia se inoieste odata la 5 ani.
    Ai putea sa iei legatura cu cativa radioamatori din Pascani, sau sa faci un drum pana la Iasi la radioclub.
    Succes in constructii si in activitatea radio, dupa ce obtii si autorizatia de radioamator…. implicit si indicativul de apel.
    Toate bune, 73!

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.


+ seven = 11