• 14 Mar 2023 /   /  175 views Comments Off on Istoria paginii…

    Prima idee ce a prins contur legat de aceasta pagina, a fost prin vara lui 2004.
    Mai concret, dupa concediul din vara lui 2003 prin Apuseni impreuna cu Irinel L. si Cristi L. anul urmator, deja ne mancau talpile (pe mine si pe Cristi) pentru un alt concediu prin munti! Daca la finele turei din Apuseni visam la un Retezat, acum aveam in plan o incursiune in Rodnei. Cum Irinel nu mai putea sa ne insoteasca, cineva ne da ideea de a face un site si de a publica acolo un mic anunt.
        Asa, cu vre-o luna inainte de concediul din 2004, apare primul site… www.ture-montane.go.ro, odata cu prima editare a unui amarat de index.html in notepad. Astfel apare anuntul mult dorit, iar in zilele urmatoare mai apar si ceva informatii suplimentare despre autor si alti coechipieri de tura.
    Timpul trece, apar putine modificari, nimic semnificativ… asa e cand te “joci” pe un hosting free. Pagina se dezvolta, ca structura, pe doua ramuri: munte si radio(amatorism), iar partea de fotografie e… “prin lume”.

           Odata cu mutarea mea in Iasi in septembrie 2006…
       In mai 2007, pagina ia numele de www.senty.ro.
    Poate multi se intreaba, de unde vine acest nume? El este “vechi” de cand copil fiind bantuiam pe arhicunoscutul mIRC. Fiind un bun simt de felul meu… in italiana senti se traduce “a simti”. Evident ca italiana a fost virusata cu ceva englez in ea, asa a aparut nickname-ul Senty.
    Un an de zile sta cocotata pe servere straine. Astfel, pagina se dezvolta acum tot mai armonios. Dezvolta tot mai mult sectiunea montana cu jurnale si fotografii, mai ales ca odata cu finele/inceputul anului 2007/2008 urmeaza o puternica infuzie montana de prin diferite locuri si cu diferiti oameni.

    Dupa aproape un an de zile, odata cu schimbarea de job, apare si posibilitatea de hosting propriu. Astfel, la noul loc de munca, prin joe /etc/httpd/conf/httpd.conf pagina vede lumina zilei din casa noua, pe plan local (LAN). “Joe” intervine iar, tot mai adanc in sistem, bagandu-si nasul in /etc/named.conf cat si in /var/name/chroot/var/name unde creeaza ns1.senty.ro si ns2.senty.ro. Suplimentar, joe asta se mai baga si prin /etc/vsftpd dar si prin /etc/mail. Dupa ce termina treaba, proprietarul il apeleaza pe rotld.ro unde ii spune ca www.senty.ro are casa noua!
    E bucurie mare, in noua proprietate este spatiu maaare. In felul acesta pagina incepe sa creasca tot mai mult. Sunt aduse de peste mari si tari acele fotografii din iesirile trecute, sunt introduse si fotografiile din anul in curs. Devine o placere tot mai mare aparitia de jurnale si impresii din calatorii.
        Daca tot este spatiu, pentru “zile negre” pagina primeste si o sectiune (Audio) cu cantece de munte… numai buna pentru alinarea dorului cand e cel mai mare. Cum job-ul are legatura aici si acum, apare in meniu si sectiunea Video.

           Cand frunzele se ingalbenesc, intr-o noapte Joe vine iar in vizita. De data aceasta intervine masiv in /etc/mysqld. Trecerea lui rupe putin din pagina de baza, dar creeaza un instrument nou odata cu instalarea unui pachet de Blog.
        Iar apar modificari pe index.html, cu ocazia asta pagina vede lumina intr-o noua “versiune”, cea de v2.0.

           Cand toate par a fi frumoase, inceputul lui 2009 vine cu rm -rf /home/marius/ unde era /public_html/ asa ca… cateva luni de zile fu doliu!
    Perioada neagra trece odata cu acceptul noului stapan de la noul loc de munca unde are loc transferul (salvat in prealabil) de pe vechiul server. Iar interventii la rotld.ro cu o noua informare despre noua casa. In mai putin de 48 ore de la aceasta interventie, pagina revine la viata.

        Toamna lui 2010 are materiale noi in sectiunea de Radioamatorism. Aici apar fotografii cu aceasta activitate, cat si un log online.

           Timpul trece, iar la inceputul anului (actual) de gratie 2013, pagina se restructureaza total.
    La inceputul primei luni din an, o noua interventie la rotld.ro pentru a anunta mai marii stapani de nume ca pagina are o noua casa.
    Luna urmatoare, se intervine masiv in structura fiecarui element, isi face loc printre fisiere si numitul style.css unde se da mare si tare, comandand tot ce misca. Cu un nou comandant, pagina capata o noua simetrie, apar functii noi, totodata se trece de la static la dinamic prin interventia lui “< ?php”.

    Ajunsa la maturitate, pagina prefera totusi intimitatea prietenilor in detrimentrul unui public larg, indepartat si necunoscut.

    Disclaimer: pentru a fi inteles, acest text, necesita cunostiinte minime de utilizare a sistemului de operare Linux.

Comments are closed.