• 08 Mar 2014 /  diverse, munte /  6,031 views 2 Comments

    Prezentul articol, e scris sub impulsul de a ajuta pe cei ce doresc sa aiba la indemana inca o cale de comunicare. El a pornit de la ideea de a aduna sub aceeasi cupola mai multe mesaje/raspunsuri celor ce au fost/sunt interesati de subiect.

    Omul, de cand se naste, comunica cu ceilalti oameni. E felul nostru de a fi. Si cand mergem pe munte, cateodata avem nevoie sa comunicam cu partenerii din grup cand distanta sau conditiile meteo nu permit o comunicare verbala, naturala, dar  si in ture solo cand simtim nevoia de comunicare, mai ales cand avem nevoie de ajutor.

    Metodele de a trimite mesaje de la un individ la altul e destul de variata. In functie de situatia pe moment, poate fi o comunicare simplista (mesaje luminoase, piuituri, etc etc), sau mai complexe. Cum tehnologia a tot evoluat (si tot mai evolueaza), astazi avem la indemana si comunicarea radio.

    In zilele noastre mai toti comunicam prin radio… telefonul mobil este o unitate radio (emisie – receptie). 99,9% din cei ce merg pe munte, avem cu noi un telefon, totusi… se intampla ca atunci cand avem o necesitate, telefonul sa nu mearga. Ba ne lasa bateria, ba… nu avem semnal. Sunt situatii cand mesajele de transmis nu sufera amanare (in cazul accidentelor de ex.) si atunci e bine sa avem si alte alternative la indemana, in special cand configuratia terenului nu este cea mai prielnica. O alternativa ieftina si destul de sigura sunt statiile radio (emisie – receptie) portabile. Le putem folosi pentru comunicatie intre membrii grupului, cand se practica escalada si pe perete partenerii de coarda nu se mai pot intelege bine, sau… chiar si in cazuri de urgenta. In astfel de situatii (de urgenta), ideal ar fi ca echipajele si/sau baza centrului de salvare sa fie dotate si cu statii radio din gama PMR, pe langa statiile standard din dotare, dar… din pacate in zilele actuale, de cele mai multe ori echipele de salvare renunta chiar si la comunicatiile prin statie radio in favoarea telefonului mobil. Corect ar fi sa fie amundoua “la purtator”, iar centrul de coordonare sa fie dotat si cu echipamente compatibile cu statiile PMR.

    Cea mai sigura metoda de comunicatie indiferent de relief si distanta este satelitul, chiar daca se face prin telefonia prin satelit sau chiar cu statii radio (portabile) ce pot ajunge pana la satelit. Pe piata exista telefoane prin satelit, dar pretul lor si abonamentul nu le fac accesibile decat celor cu potential financiar, si/sau atunci cand sunt organizate expeditii majore. Alternativa pentru distante mai mici o reprezinta statiile radio.

    In comunicatiile radio, cativa parametri sunt foarte importanti pentru a asigura un canal. Printre cei mai importanti parametri se afla: frecventa de lucru (emisie-receptie) – care mai e denumit si canal de comunicatie, puterea de emisie a emitatorului, sensibilitatea receptorului, calitatea si inaltimea antenei.

     

    Ce sunt acesti parametri si cum influenteaza ei?

    Domeniul e foarte vast, iar explicatiile probabil ar plictisi pe majoritatea. Pe scurt, in functie de frecventa de lucru, se pot stabili canale de comunicatii la distante scurte sau foarte lungi (intercontinentale). Da, ati citit bine, se poate vorbi prin radio din orice punct de pe glob, dar… de multe ori, pentru a realiza o legatura radio la mare distanta, un alt parametru e foarte important: puterea de emisie. Radiatia electromagnetica (unda radio) este aidoma luminii (care in esenta e si ea o radiatie electromagnetica… dar de frecventa foarte foarte ridicata), in apropierea sursei emitatoare ea este foarte puternica, dar la distanta tot mai mare ea devine tot mai slaba, ajungand in final sa nu mai poata fi receptionata, aici se poate observa cel mai bine sensibilitatea receptorului. Cum spuneam, unda radio se aseamana cu lumina, ea se propaga drept dar se si reflecta de diferite obstacole. De aici deducem ca o antena cu cat este mai inalta, cu atat avem “o bataie” mai mare. Daca ati citit pana aici, ati gasit raspunsul la intrebarea majoritatii (despre statiile radio)…. “cat bate?” đŸ™‚

    Cu statiile radio se pot face legaturi radio si prin sateliti, nu asa simplu… dar se poate. Marea problema a utilizarii satelitilor este ca trebuie sa fie geostationari, adica sa ramana fix pe o pozitie deasupra pamantului (cum sunt cei de televiziune). Satelitii de radioamatori nu sunt geostationari, in schimb cei de telefonie mobila (prin satelit) sunt. In regim de amator (autorizat ca radioamator), cu o antena directiva orientata catre un satelit (in cele mai multe cazuri si in special pe satelitii de radioamatori), se poate realiza o legatura intre 2 puncte. Amintesc numai de satelitii militari ce permit legaturi cu statii ce nu au nevoie de o antena directiva speciala. In cazul asta cred ca scoatem din discutie utilizarea de sateliti, oricum bugetul nu ne permite; am amintit de ei numai pentru imbogatirea cunostintelor.
    Utilizarea de statii radio pe munte.

    Ca o paranteza, pt o mai buna definire, statiile radio le poti imparti in 3 categorii:
    – statii fixe, de regula alimentate la reteaua nationala energetica, au posibilitatea de a avea puteri mari de emisie (peste 100W), folosesc antene exterioare.
    – statii mobile, alimentate din acumulatorul de 12V al masinii, puteri de pana la 50W (pot exista si cu puteri mai mari) la emisie, folosesc antene exterioare, montate de regula pe masina.
    – statii portabile – au alimentarea “incorporata”, au antena fixa pe statie (unele modele au posibilitatea de a detasa antena de pe statie si de a pune o antena exterioara), au o putere maxima de 5W. Categoriile sunt valabile pentru statii profesionale! Jucariile din bazar sau alte magazine au alt regim de utilizare, frecvente si puteri mai mici.
    Exemplificand, daca am folosi o statie portabila, cu 5W putere de emisie, am putea avea o legatura radio intre doua masive muntoase (din Romania, de ex.). Conteaza doar sa fii la inaltime, dar chiar si asa, in functie de configurarea terenului, te poti auzi la distante foarte mari, sau deloc. De exemplu, cu 0.2W din creasta Craiului, pot avea o legatura sigura cu cineva din Bucegi, de la vf Omu sau din apropiere. Intr-o tura pe munte, folosind o portabila cu 5W am avut o legatura in trei, eu fiind in Crai, altcineva pe vf. Toaca in Ceahlau, a treia persoana era pe vf. Negoiu, in Fagaras. Cum spunem, in functie de configuratia terenului nu prea poti sa ai o legatura radio daca cineva ar fi la Plaiul Foii si alta persoana la Curmatura (in Piatra Craiului). Printre vai si alte obstacole, cateodata undele se reflecta (ca si lumina) si poti avea o legatura radio. Ca exemplu, in Retezat la salvamont Bucura, baietii de acolo au o antena directiva, dar e orientata “aiurea” fata de unde ar fi directia catre celalalt punct de legatura – folosesc reflexia undelor pe un versant astfel incat sa aiba legatura radio cu restul. In concluzie, nu se poate sti cu siguranta ce merge la sigur si ce nu. Conteaza foarte mult calitatea echipamentului detinut, asta in functie de parametrii de fabricatie (putere emisie, sensibilitate, etc etc), conteaza inaltimea statiilor din lantul de comunicatie. SIGUR merge numai daca esti la inaltime, undele radio (astea folosite in VHF si mai sus) se propaga ca si lumina (ai vizibilitate optica, ai legatura radio – chiar daca distanta e mare).
    O alta intrebare frecventa este despre autonomia de functionare. Totul depinde de consumul statiei (cat de eficienta e) dar si de frecventa cu care apesi pe butonul PTT (si vorbesti). Daca faci gargara vocala, e posibil ca bateria sa nu te tina prea mult, dar la o utilizare normala… tine. Fata de trecut, acum statiile sunt mult mai performante, la fel si acumulatorii folositi. Pt cazuri gen concursuri sau cand se sta mai mult timp pe munte, nu e rau de a avea si un set de rezerva daca nu se dispune de posibilitatea de incarcare, sau mai sunt si unele kit-uri ce permit alimentarea statiei de la o alta sursa (de ex un acumulator de masina, tinut langa tine), asta daca vorbim de punctele fixe, unde nu te plimbi cu statia dupa tine.
    Pana la urma… ce statie sa-mi iau?

    Din start, eu sunt adeptul ca fiecare individ dintr-un grup montan sa aiba statia lui personala! In principiu, nu conteaza ce “marca e”, ci ca statiile sa fie compatibile intre ele. Magazinele ce comercializeaza astfel de statii ofera statii compatibile intre ele (chiar daca cumperi un pachet cu 2 bucati). Poti cumpara 10 pachete a cate 2 statii, si pot fi folosite toate in cadrul unui grup, asta pentru ca sunt compatibile prin parametrii de fabricatie.
    Pentru ca o statie sa fie compatibila cu alta, importante sunt: frecventa (canalul) de operare, pasul dintre doua canale apropiate si tipul de modulatie. Majoritatea statilor PMR ce se gasesc la vanzare, sunt standardizate la capitolul frecventa, cat si la pas. Pasul este distanta minima constructiva (a statiei) dintre doua canale. De ex. o statie lucreaza pe 446.00625MHz (canalul 1 PMR) iar urmatorul canal se gaseste la 446,01875MHz (canalul 2 PMR). Despre tipul de modulatie spun ca toate PMR-urile folosesc modulatia de frecventa (FM).  Pentru a intelege ce e modulatia, trebuie sa intelegeti ca vocea umana este o frecventa foarte joasa (de la 300Hz pana la 3…4KHz), iar pentru a fi transmisa la distanta, ea se suprapune peste o frecventa foarte ridicata (de ex. 446MHz). Modul cum se ataseaza frecventa audio de cea radio, se numeste tip de modulatie. Fara a intra in detalii de fizica si matematica, tipurile de modulatie pot fi: modulatie in frecventa (FM), modulatie in amplitudine (AM) si modulatie in faza. Primele doua sunt cele mai folosite, din ele se pot desprinde diferite ramuri (de ex. SSB – modulatie de amplitudine cu purtatoarea si o banda laterala suprimata).

    Stiind acesti 3 parametri, putem trage concluzia daca o statie e compatibila cu alta. Cum spuneam, de regula toate statiile PMR din comert sunt compatibile intre ele. Intrebarea e… de ce ma intereseaza tot ce s-a spus daca altii au rezolvat problema?  Statiile comercializate “la colt de taraba” de cele mai multe ori au o calitate acceptabila, dar exista posibilitatea de a cumpara ce statie radio dorim, in cantitatea ce o dorim (una, doua, trei bucati… etc etc), statii mai superioare tehnic decat ceea ce se vinde “la pachet”. Cumparand o singura statie (pentru ca prietenul meu de mers pe munte are deja una), voi dori sa stiu daca o pot folosi sa comunic cu el, dar sa o folosesc in comunicare si cu alti prieteni ce au alte tipuri de statii. Stiind daca sunt sau nu compatibile, luam o decizie (de a cumpara sau nu).
    Un alt aspect pe care vreau sa-l ating este “numarul de canale”. Unii dintre voi care ati cautat sau aveti statii PMR cumparate, stiti ca aveti “xx” numar de canale. In realitate… nu e chiar asa! Conform reglementarilor internationale, in special cele Regiunea 1 (din care face parte si Romania), banda de frecventa alocata pentru PMR este de la 446.000MHz pana la 446,100MHz. Obligatoriu se va folosi modulatia in frecventa, puterea maxima utilizata va fi de 0,5W (500mW), antena fiind nedetasabila. Folosirea modulatiei FM implica o deviatie (±) a frecventei centrale in ritmul frecventei modulatoare (frecventa audio – voce); din acest aspect, primul canal in PMR este centrat la 446.00625MHz, cu specificatia ca producatorul sa nu permita o latime de banda (audio) ocupata mai mult de 5KHz. Facand un calcul simplu, scazand cei 5KHz din frecventa centrala a primului canal, statia se incadreaza in limitele reglementarilor folosirii acestui segment din banda radio. Teoretic, urmatorul canal (frecventa) e dictat de capacitatile constructive ale statiei, dar daca ar fi prea aproape de o frecventa pe care deja se realizeaza o legatura, s-ar putea provoca interferente, sau am putea fi interferati (la receptie). Din acest motiv, chiar daca din punct de vedere tehnic si constructiv s-ar putea realiza orice pas, urmatorul canal este la minimum 5KHz distanta. Marea majoritate a statiilor asigura standard acest pas, pe cand in PMR pasul standard este de 6,25KHz. Constructiv, la o statie radio i se poate seta si cat sa fie pasul 5, 10, 15, 20, 25, 50, 100Khz (adica din 5 in 5, sau din 10 in 10KHz, etc), dar la statiile PMR, unde banda legal alocata este de numai 100KHz (446,000 – 446,100MHz), folosirea spectrului e “la maximum” si pasul intre doua canale este setat la 12,5KHz, adica primul canal este la 446,00625MHz, urmatorul este la 446,01875MHz, canalul 3 este la 446,03125MHz, etc etc.   Probabil va intrebati…
    Pai, unde sunt acele “48, 128, sau 500 canale specificate in cartea statiei”? Raspuns: marketing pur! Teoretic exista, practic… nu (pentru ca nu se vor putea folosi). Statiile cele mai simple existente pe tarabele din bazar au numai 8 canale. Statiile mai “evoluate”, au posibilitatea de a “coda”  un canal de baza pe baza unei “parole” astfel, teoretic… pe acel canal (frecventa) de baza, sa poata comunica mai multe statii, dar fara a se perturba intre ele. Practic statiile A si B vorbesc pe canalul 1, dar si statiile C si D vorbesc tot pe acelasi canal 1, dar A si C (respectiv B si D) nu se aud intre ele. Tehnic acest lucru se face prin blocarea la receptie a unei transmisiuni ce nu are acel “cod” pe care il ai setat si tu. In teorie toate sunt bune si frumoase, dar in practica, chiar prin metoda descrisa mai sus, nu intotdeauna se obtin rezultate optime. Daca statia A (ce transmite statiei B) este prea aproape de statia C, aceasta poate bloca receptia statiei C, chiar daca aceasta nu aude nimic in difuzorul statiei. Ideal este folosirea unui canal liber, neperturbat. Folosirea de coduri este ajutatoare cand pe canal sunt paraziti sau perturbatori de la mare distanta si devin suparatori; se alege un cod (analogic – CTCSS sau digital DCS) si receptia e blocata, ea devine “libera” numai cand semnalul transmis pe acea frecventa (canal) are “atasat” si codul respectiv. Cu asta sper ca am facut lumina in “mitul canalelor” din PMR.
    Tot pentru a scapa de unele interferente, in radiocomunicatii exista posibilitatea de a realiza si comunicatii “incrucisate”. Spre exemplu, daca statia A nu are posibilitatea de a se proteja cu un cod la receptie (sau partenerul de trafic nu are posibilitatea de a transmite cu cod), statia A poate schimba frecventa (canalul) de receptie iar emisia sa o pastreze pe vechiul canal; statia B trebuie sa faca fix invers. Si mai clar, statia A receptioneaza pe canalul 2 si emite pe canalul 1, iar statia B receptioneaza pe canalul 1 si emite pe canalul 2. Acest mod de transmisiune se numeste semiduplex.
    Exista 3 moduri de lucru: simplex, semiduplex si duplex.
    – Emisia simplex inseamna ca se foloseste la receptie si la emisie o singura frecventa (canal). Statia sta pe receptie, si cand se trece pe emisie, receptia e blocata.
    – Emisia semiduplex, inseamna ca se foloseste la receptie o frecventa anume (sa zicem de ex. 160MHz), iar la emisie o alta frecventa (de ex. 170MHz). Diferenta dintre frecvente se numeste shift. In cazul acesta, statia sta pe receptie pe o frecventa, iar cand se trece pe emisie, se trece automat pe cealalata frecventa. Cand frecventa de emisie este mai mare decat frecventa de receptie, se numeste shift pozitiv, iar cand frecventa de emisie este mai mica decat frecventa de receptie avem shift negativ. Cand se trece de pe receptie pe emisie, receptia e blocata.
    – Emisia duplex, e asemanatoare cu emisia semiduplex numai ca in acest caz, receptia si emisia functioneaza simultan (evident pe frecvente diferite). De ex. telefonia mobila foloseste emisie duplex.
    Sa facem putina lumina si in coltul juridic. Toate statiile din magazine, (teoretic) respecta reglementarile Regiunii 1 cu privire la banda de frecventa, putere, antena. Conform legislatiei acest segment PMR este liber, adica nu ai nevoie de licenta (autorizatie) de emisie. Emisia pe alte frecvente nu este legala si se pedepseste conform legilor in vigoare de pe teritoriul statului unde s-a incalcat legea daca nu ai autorizatie. Chiar daca respectam parametrul numit frecventa, marirea de putere si/sau montarea unei antene exterioare, poate perturba alte canale aflate in afara segmentului PMR. Tot din punct de vedere legitim, puterea de emisie de 0,5W este gandita ca pentru o emisiune personala (comunicarea intre prieteni pe munte, comunicarea intre membrii familiei, etc ). Conform legislatiei, licentele de emisie (implicit plata catre statul in drept) este in stransa legatura si cu puterea de emisie. Concret, o statie licentiata pt 5W va plati o suma de… pe cand o licenta pentru o statie de 100W va plati mai mult decat cealalta. Este foarte important sa respectati reglementarile statului unde operati o statie de radio, cel mai important e sa nu parasiti frecventa/frecventele care sunt alocate!!!
    In final, as vrea sa “spulber” o conceptie falsa. Multi cred ca o statie ce nu are display si are numai canale fixe, e o statie profesionala, iar cele ce au dispaly sunt… jucarii. Total FALS! Alti parametri definesc ce e profesional si ce nu. O statie fara display e modul cel mai simplist de statie. Utilizatorul de rand ce nu are si nu are nevoie de cunostinte in domeniul radiocomunicatiilor, el trebuie sa stie sa porneasca statia, sa-si regleze volumul audio, sa apese pe buton si sa vorbeasca. Atat, nimic mai mult. Profesionistii in domeniu programeaza canalul (ca pot fi statii cu un singur canal) sau canalele. O statie cu dispaly si tastatura pe ea, iti lasa posibilitatea de a seta tu ca utilizator toti parametrii, dar trebuie sa ai si ceva cunostinte in cazul asta. Studiul manualului de functionare, destul de simplist in unele cazuri… nu prea ajuta. Un PMR din bazar are display dar are tot 8 canale cat poate avea si o motorola “profesionala”. PMR-ul iti afiseaza pe ecran ce canal folosesti, motorola (sau alta marca de statie) iti arata canalul prin ce pozitie e butonul respectiv. Cum spuneam, diferentele sunt in alte parti, prin parametrii tehnici a statiilor.
    Daca va hotarati sa va cumparati o statie radio (de ex. Baofeng UV5R), setati statia si folositi-o sa fiti cat mai aproape de legislatie. Personal am mai multe tipuri de statii (ca radioamator folosesc mai multe segmente din spectrul radio), dar mi-am achizitionat si o astfel de statie. Chiar daca e chinezarie (doar acolo e produsa), prin multitudinea de functii si parametri ce ii are, e foarte potrivita pentru scopul propus – comunicare pe munte. Ea este compatibila cu toate PMR-urile pentru ca acopera si segmentul 446,000 – 446,100MHz, are si pasul minimum de 6,25KHz, are inclus si posibilitatea de a “coda” legatura radio prin modul analogic cat si digital, se poate opera in mod semiduplex, in plus are multe functii ajutatoare. Un “plus” este faptul ca are o putere de 4…5W, mult peste ce este legal in PMR, dar statia poate fi setata sa foloseasca si o putere mai redusa (1W). Recomand folosirea treptei LOW (1W) atunci cand sunteti pe o creasta, pe un platou sau coechipierii vostri sunt in raza vizuala, nu se justifica utilizarea de putere marita si in plus… economisim bateria! Daca va aflati prin diferite cotloane ale muntelui, probabilitatea ca cei 5W sa deranjeze alte servicii este extrem de mica, dar cum spuneam mai sus… utilizarea nejustificata de putere duce in primul rand la consumarea acumulatorilor statiei.
    La final de articol, daca ati avut rabdare sa cititi pana la final, inseamna ca v-a interesat subiectul si eu mi-am atins scopul… de a informa. Multumiri aduc tuturor, chiar daca sunt sau nu interesati, chiar daca au citit sau nu acest articol. Acest articol este o “sinteza” a unui domeniu foarte vast – radiocomunicatiile, am incercat sa explic cat mai clar, pe intelesul tuturor, fara a avea nevoie de studii de specialitate in fizica, matematica, propagare, etc… e pentru oameni simpli.  Sper ca am atins si raspuns la majoritatea intrebarilor legat de acest aspect (al statiilor radio si care ar fi cea mai potrivita), daca am omis ceva, daca am gresit, rog scuzele de rigoare, semnalati si voi incerca sa corectez erorile.
    Toate bune, ture pe munte frumoase, la fel si legaturi radio interesante.
    Cu respect,
    Marius Ciobanu – yo8rku (Vaslui, martie 2014).

    Posted by Marius @ 16:08

    Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses

WP_Blue_Mist
  • avatar Adriana Says:

    Comunicarea pe munte iti salveaza viata.Metodele sunt foarte variate insa trebuie sa o gasesti pe cea care ti se potriveste in functie de situatie. Un articol cu multe informatii care te tin in siguranta daca stii sa le folosesti.

  • avatar Marius Says:

    Multumesc de aprecieri Adriana, da… ai dreptate.
    Toate bune!

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.


5 + eight =